Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Predrag Crnobrnja, četrdesetogodišnji elektrotehničar iz Prijedora je jedan od dvanaest polaznika Obuke za izradu web stranica, koju organizuje Fondacija „Zajednički put“. „Živim sa roditeljima, sestrom koja je samohrana majka i njenom dvanaestogodišnjom kćerkicom. Živimo od očeve penzije i sestrinih povremenih honorara, koje zaradi kao kuharica.

Od dijabetesa sam obolio prije skoro dvije decenije, 1997. godine i od prvog dana sam na inzulinu. To me nije ometalo da normalno živim i radim. Zbog bolesti i situacije kakva je bila, morao sam napustiti studije mašinstva u Banjoj Luci i vratiti se u Prijedor. Od tada, do 2014. sam konstantno radio, nekad čak i po pet poslova istovremeno.

2013. godine su mi amputirali prste od jedne noge, zbog povrede i to me malo usporilo. Poplave koje su zadesile BIH, Prijedor i moju porodicu direktno su me usporile dodatno. Naime, moja porodična kuća je poplavljena i u radu na saniranju štete, opteretio sam zdravu nogu štedeći bolesnu. To je rezultiralo pucanjem zgloba na zdravoj nozi i gangrenom, zbog čega su mi je morali amputirati. Od tada je proteza moj životni saputnik.

Trenutno se borim za lakšu protezu, jer ova koju imam je teška i stvara mi dodatno nepotrebno opterećenje na već bolesnu nogu. Takođe vodim borbu i za invalidsku penziju. Nadam se da ću bar jedno uspjeti.

Za Obuku u izradi web stranica sam se odlučio iz znatiželje, želje za druženjem, upoznavanjem novih ljudi, ali prvenstveno zbog mogućnosti zarade u kojoj ne treba da se „da leđa“, jer do sad sam na poslovima pretežno „davao leđa“.

Do sada smo prešli pola puta i mogu reći da mi se ova priča sada više sviđa zbog onih razloga koje nisam ni znao kada sam krenuo:  mi izučavamo stvarno posao budućnosti koji nosi toliko mogućnosti i opcija, da me oduševljava.

Hvala Fondaciji „Zajednički put“ i gospođi Semiri Hoffmann, koji su omogućili ovakvu priliku osobama sa invaliditetom. U današnje vrijeme, osobe sa invaliditetom nailaze samo na prepreke, zidove, zatvorena vrata i slijeganje ramenima. Tako da mi je Fondacija „Zajednički put“ toliko pozitivno iznenađenje, da se graniči sa stvarnošću.“

Fondacija „Zajednički put“ organizuje besplatnu obuku izrade web stranica za 12 osoba sa invaliditetom sa područja grada Prijedora. Ovaj projekat, koji će trajati dva mjeseca, a počeo je 12.3.2016, finansira USAID “Partnership for innovation”, a časove vodi Nemanja Šipka, web dizajner iz Banjaluke.