Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Ove godine realizujemo osmu po redu Školu liderstva. Projekat koji traje toliko dugo sigurno ima svoje kvalitete. Šta je to što mladima nudi Škola liderstva? Zbog čega učestvovati i biti “aktivan”?

Teme, odnosno komponente Škole liderstva, prilagođene su potrebama mladih u trenutku realizacije. U prethodnim ciklusima obrađivali smo teme kao što su:  projektni menadžment; društvena odgovornost mladih; mapiranje tržišta rada; samozapošljavanje….u ovom ciklusu su to “Zapošljivost, karijerno savjetovanje i volonterizam”, kao i  besplatna škola stranih jezika. Mladi su tako odabrali. Ideja ovakvog koncepta je da mladi sami trebaju preuzeti inicijativu kako bi odgovorili na svoje potrebe.

Ovo preuzimanje inicijative je mali primjer kako mladi mogu imati korist od aktivnog učešća i time uticati na okruženje.  Školu liderstva mladi mogu iskoristiti i u cilju otvaranja tema i pokretanja projekata koji su važni mladima.

Još jedna od stvari koju su pozitivno ocijenile prethodne generacije mladih lidera je rad u grupi, pregovaranje i dogovaranje unutar grupe, bogatstvo projektnih procesa. Ovakva iskustva su i te kako važna u budućem angažmanu  mladih. Interaktivne radionice , okrugli stolovi  i diskusije, uključivanje u projekte razvijaju neophodne vještine izražavanja . Učešćem na ovakvim radionicama ulažete u sebe.

 Visoku ocijenu je dobila i stalni trener Škole liderstva Anja Šolak, koja svojim zanimljivim i dinamičnim načinom predavanja podstiče na rad i razmišljanje. Njena predavanja i njen rad motivišu i prenose pozitivnu energiju. Bitno je raditi na pozitivnom stavu i razvijanju svijesti  da pojedinac  i te kako  može pokrenuti značajne događaje i da  svako od nas  ima svoje prednosti  i talenat za neku oblast  a da će kroz trud i upornost neminovno doći i rezultati.

Školu liderstva je do sada prošlo oko 150 mladih ljudi. Mnogi od njih su postal i ostali mladi lideri na različitim poljima. Naravno,  prvo ćemo spomenuti našu Danku Stakić, lidera  volontera Fondacije “Zajednički put”; Sanja Timarac, mladi lider, a kasnije i sama jedan od predavača; Srđan Šobot, svima nam je poznat njegov aktivizam u OSPu; Igor Kanjski, advokat pripravnik, preduzetnik(eko sapuni); Minja Čulić, objavio svoj istraživački rad ”Izazovi partnerstva Evropske unije I Rusije u oblasti energetike”; Igor Jokić, psiholog i veliki volonter, kao i mnogi drugi.

Rado se sjetimo i Merime Mujkanović i Adnana Mehadžića, divnog para Škole liderstva, kasnije su stupili u brak. Divna Jelena Oljača, socijalni radnik, sa njenom uvijek pozitivnom energijom. Uvijek pozitivni  Radovan Šišarica, Nikola Kačavenda…nemoguće ih je sve pobrojati, zadovoljstvo je bilo raditi sa njima i uživati u njihovom društvu. Volimo misliti da smo nekima od njih bili mali "vjetar u leđa".